4.1.3. Superpoziție cuantică
Aceasta este proprietatea unei particule de a exista in toate starile posibile simultan, atata timp cat nu este observata. Prezenta unui observator restrange toate aceste posibilitati la una singura.
Suna destul de ciudat. Ca sa intelegem mai bine acest fenomen, vom porni de la infamul exemplu al Pisicii lui Schrodinger. In 1935, acesta a propus un experiment in care o pisica este inchisa intr-o cutie, impreuna cu o fiola de cianura si o mica cantitate de substanta radioactiva. Este necesara dezintegrarea unui singur atom din respectiva substanta, pentru a activa un mecanism ce va sparge fiola de cianura. Probabilitatea ca respectivul atom sa se dezintegreze in decurs de o ora este de 50%. Astfel, in lipsa unui observator, pe parcursul celor saizeci de minute, respectiva particula exista in continuare si este dezintegrata in acelasi timp. Viata pisicii intra si ea in superpozitie, depinzand de starea atomului. Care este concluzia? In lipsa unui observator, pisica este atat vie cat si moarta in acelasi timp.
Presupun ca este destul de greu de crezut, mai ales stiind ca experimentul este teoretic. Totusi, aceasta proprietate a fost (partial) demonstrata inca de la inceputul secolului nouasprezece, de savantul Thomas Young. Este cunoscut ca “experimentul celor doua fante”.
Un ecran este plasat in spatele unui zid cu doua fante. Daca am lansa spre ecran bucatele de materie obisnuita (particule), pe acesta s-ar vedea doua fasii, sub forma celor doua fante. Totusi, imaginea aparuta se va schimba in cazul unei unde (ganditiva la un val). Daca trimitem o unda printr-o singura fanta, imaginea de pe ecran va avea punctul maxim de luminozitate pe centru, aceasta scazand odata ce ne apropriem pe margine (01210 ; cifrele denota gradul de intensitate al luminii). In schimb, daca trimitem o unda prin doua fante, cele doua noi unde rezultate isi vor anula reciproc punctele de maxima si minima intensitate a luminii. Astfel, modelul de pe ecran va fi sub forma unor linii paralele, ce variaza alternativ ca intensitate (012101210...). Acesta se numeste model de interferenta.
Acum vom vedea modul in care acest experiment dovedeste superpozitia. Cand Young a facut acest experiment, a dovedit ca lumina creaza un model de interferenta, asemenea unei unde. Totusi, o suta de ani mai tarziu, Einstein a descoperit ca lumina este formata din particule numite fotoni. Oamenii de stiinta s-au gandit ca fotonii interactioneaza intre ei, creand modelul specific undei. Asa ca au inceput sa traga foton cu foton. In acest mod, particula n-ar mai fi avand cu ce sa interactioneze. Rezultatul a fost insa uimitor: modelul de interferenta a ramas. Care este atunci concluzia? Particula a trecut prin toate fantele posibile (niciuna, prima, a doua, amandoua odata) in acelasi timp, ea existand in toate variantele posibile, interactionad astfel cu ea insasi, sau mai bine spus cu restul posibilitatilor sale. Totusi, cand a fost plasat un observator (pentru a determina prin ce fanta trece fotonul), modelul de pe ecran a fost cel caracteristic particulelor: doua linii paralele, avand forma celor doua fante. Care este motivul colapsarii functiei de unda a particulei intr-o singura varianta? Insasi prezenta observatorului.
Aceasta este cea mai mare problema ce sta in fata realizarii unui calculator cuantic care sa le depaseasca pe cele traditionale. Daca putem afla o singura valoare, in ciuda posibilitatii de-a efectua operatii asupra tuturor variantelor, ce putem face cu un astfel de calculator mai bine decat cu unul clasic? Pe scurt, algoritmii folositi returneaza un rezultat cat mai probabil sa fie corect. El poate fi verificat usor ca solutie pe un calculator clasic. De asemenea, algoritmul poate fi rulat de mai multe ori, crescand astfel substantial sansa unui raspuns corect.

Pana sa analizam algoritmii care rezolva aceasta problema, voi raspunde altei intrebari: “Cum putem transmite informatia?” . Raspunsul ne este oferit de proababil cel mai ciudat fenomen al fizicii cuantice: